Українські землі в штаті Нью-Йорк

суботу, 28 липня 2012 р.
Кажуть, Батьківщину не вибирають, от і тягне мене до всього українського. В штаті Нью-Йорк, в Catskill Mountains , є так звані "Українські землі". Звучить трішки дивно, як це, українська земля в Америці? Насправді, це три досить великі бази відпочинку, які є власністю українців і відпочивають там тільки українці.
Щоб ви мали уяву як воно є, "Українці в Америці"- теж досить хитрий термін, їх є кілька видів. Перше покоління, котрі народилися в Україні, приїхали сюди хто в дорослому, хто в дитячому віці. Друге покоління, котрі народилися тут; третє, четверте і т.д. покоління, які ніколи не були в Україні, не говорять українською взагалі, або говорять з акцентом, але чудово знають історію, вважають себе українцями і пишаються цим.
 Отже, три бази: "Верховина", її нажаль закрили, "Сумівка" (СУМ- Спілка Української Молоді) і "Союзівка" . Мета одна: Підтримання української культури і традицій, заохочення і навчання дітей української мови, літератури та історії. Зупинюсь на "Союзівці", бо мав нагоду там нещодавно відпочивати. "Союзівка" (назва мені ріже вухо) розміщена в південній частині Catskill Mountains, існує вже 60 років, тут проводяться семінари, фестивалі, концерти, танці а також літні табори для дітей. Діти як місцеві, так і з України. Відомі постаті що відвідали Союзівку: Кардинал Йосиф Сліпий, після звільнення з радянської в'язниці ; Леонід Кравчук під час свого президенства;  українські десиденти: Валентин Мороз, Микола Горин, Тарас Чорновіл. З концертами були: Руслана, Марічка Бурмака, Віталій Козловський, Гайдамаки та багато інших. Далі мандруємо разом...



Дорога-серпантин з захоплюючими краєвидами
В долині Catskill Mountains кілька гектарів виноградників
 І невеличка приватна винарня. Це до Українських земель немає нічкого відношення, але саме місце цікаве, тут можна спостерігати процес виготовлення вина як кажуть "Від А до Я"  ( шкода, було зачинено, бо неділя)
А також, скуштувати будь які вина, від молодих, до витриманих
І відповідно придбати що засмакувало
Вже на під'їзді до Союзівки, в містечку Kerhonkson , вулиця Франка, що було приємно бачити
Українська церква
При в'їзді.  Справа - наметове містечко.
Цікава особливість: будинки тут не мають звичної нумерації, їх названо українськими містами.
 Ужгород

 Ворохта

 Полтава

 Галич, тут ми зупинились
 Київ

Львів, прикро, чомусь занедбаний і тут ніхто не жив
Тризуб на роздоріжжі
 Кардинал Йосиф Сліпий

 Леся Українка
Тарас Шевченко
Ярмарок.






  Ви знаєте як починається пісня?

Ось так! Там пляшки не вистарчає, продавець казав через кордон не можна. До речі всі товари на ярмарку з України
Газети на барній стійці

Античний автомобільчик з гарним номерним знаком :) Народ з'їхався з багатьох штатів, бачив номери New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut, Maine, New Hampshire, Ohio, Illinois, Massachusetts, Georgia, Florida, а також з різних регіонів Канади.
Басейн, тенісні корти, в низу сцена.
Гірська краса. До речі, тільки тут, за вісім з гаком років в США, я побачив купи сміття в лісі. А шо, хтів Україну, маєш.
Не зважаючи на те що наплутали і прогавили концерт Руслани; не зважаючи що приїхали в 10 ранку, нас обіцяли поселити в 2 дня, а поселили майже пів на шосту вечора; не зважаючи на номер, в якому не було ремонту не відомо скільки років,  а ціна як за добрий тризірковіий готель; не зважаючи на сервіс, наданий львівськими дівчатами, які приїхали по програмі Work and Travel і мали ту Союзівку, прибирання і все інше глибоко в носі, ми провели чудову відпустку з незабутніми враженнями. Рятували друзі,  казкова природа, атмосфера України і звичайно пісня ;)

З в вами був Стрілець і родина :)





Немає коментарів:

Дописати коментар